Visuele screening

Visuele screening

Mogelijk per september 2020.

80% van alle informatie die wij opnemen verloopt via de ogen. Het is dus belangrijk dat onze ogen goed samenwerken. Daarom neem ik bij kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven of spelling de ogentest af.
De ogentest, ook wel visuele screening genoemd, pas ik toe om te kijken of we te maken hebben met een oog probleem ten aanzien van het lezen, schrijven of spelling.of dat er wat anders aan de hand is.
Visuele screening doe ik onder andere met de bioptor test. Hierbij wordt het richten van de ogen en de oog-samenwerking getest.


Waarom visuele screening en training?

Onze ogen nemen afzonderlijk van elkaar waar. In onze hersenen moet dit samen komen tot een beeld. Dit heet fixeren. Wanneer dit niet het geval is, noemen we dat fixatie disparatie.
Ogen die nog niet goed samenwerken kunnen van (negatieve) invloed zijn op;
– het leren lezen,
– spelling en schrijven,
– zich kunnen concentreren.

Het is belangrijk dat de visuele disfunctie op tijd wordt gesignaleerd en gediagnosticeerd.
Als de ogen goed kunnen samenwerken, kan een kind goed waarnemen. De letters die eerst dansten, staan nu weer stil, vormen krijgen betekenis, het handschrift verbetert, woorden worden correct nageschreven en het lezen gaat beter.


Visuele training

Op basis van de uitslag van de ogentest, bepaal ik welke oefeningen geschikt zijn voor je kind. Deze oefeningen zal ik tijdens de sessie voordoen en uitleggen waarna ik ze meegeef als huiswerk. Wanneer de opgegeven oefeningen thuis herhaald en getraind worden, zie je sneller resultaat.
Het kan zijn dat er nog niet-geïntegreerde reflexen mede verantwoordelijk zijn voor de fixatie disparatie. Indien hier sprake van is, pas ik onderdelen van reflexintegratie toe, tijdens de training.
Door deze training verbeteren de prestaties op school en zal je kind weer vol goede moed naar school gaan.

Herken je iets of heb je vragen, neem gerust contact met mij op!

   Samen Wijs tot Bloei

Shopping Basket