De Landau Reflex
Deze reflex is een overgangsreflex en volgt een aantal stadia in de ontwikkeling van een kind: je ziet de reflex actief als een baby met een week of 4 zijn hoofd omhoog probeert te heffen. Met een maand of 2 heft hij naast zijn hoofd ook zijn borst op. Na ongeveer 4 maanden heft hij ook zijn benen op als zijn hoofd en borst omhoog gaan. Deze reflex is ongeveer geïntegreerd als een kind 3 jaar is.
Als de reflex geïntegreerd is kan het kind zijn hoofd en borst omhoog brengen en zijn benen op de grond op de grond laten liggen. Is de reflex nog actief, dan zie je de benen dus vaak ook iets van de plek komen als het hoofd omhoog wordt gebracht.
De Landau Reflex:
- helpt de spierspanning in de nek en rug op te bouwen, zodat een kind omhoog/vooruit kan
kijken als hij op zijn buik ligt.
- Als het kind omhoog/vooruit kan kijken, dan heeft hij de mogelijkheid om te grijpen naar
voorwerpen die in de buurt liggen
- Helpt het ontwikkelen van het zicht dichtbij en het 3-dimensionale zicht.
Als de Landau niet goed integreert, dan zal de TLR ook minder goed integreren en andersom. Ook de Spinale Galant kan minder goed geïntegreerd worden. Met als gevolg dat de spierspanning in de nek en rug niet goed opgebouwd wordt en het kind in de toekomst moeite kan ervaren met het omhoog houden van zijn hoofd. Ook kan het kind tijdens zwemles moeite hebben met de schoolslag, omdat zijn hoofd en benen niet goed kunnen samenwerken (immers, als het hoofd omhoog komt, komen de benen dat ook). Het kind kan spanning in de kuiten ervaren en een onderuitgezakte houding hebben.
De Landau Reflex speelt logischerwijs een rol in concentratie, omdat jezelf goed kunnen oprichten een van de voorwaarden is om goed te kunnen concentreren. Met deze houding geef je je brein een seintje dat het moet opletten. Andersom (brein geeft seintje, dus je zit rechtop) geldt natuurlijk ook.